You are not connected. Please login or register

Narkomanija ~ Vrste droga I njihove posledice

Go down  Message [Page 1 of 1]

1 Narkomanija ~ Vrste droga I njihove posledice on Mon Feb 16, 2009 8:05 am

UnTouchable

avatar
Head Admin
Head Admin
Vrste droga I njihove posledice

Definicija droge po WHO glasi: "Droga je bilo koja hemijska supstanca koja prilikom unošenja u Ijudski organizam menja prirodni tok funkcionisanja Ijudskog tela i psihe.

Droge mogu biti proizvod sačinjen od prirodnih supstanci i veštačke, kreirane i proizvedene u laboratorijama. Prema pravnoj regulativi, kao i prema socijalnoj prihvatljivosti u odnosu na datu definiciju droga, delimo ih na nekoliko grupa:

- legalne droge - alkohol, duvan, razne vrste Iepka
- lekovi - različite vrste lekova do kojih se dolazi bez posebnih procedura, lekovi koji su klasifikovani kao opojne droge i koji se po jasno definisanom pravnom okviru koriste u medicinske svrhe,
- ilegalne droge - materije čija je proizvodnja, distribucija i upotreba van zakonski definisanih okvira nelegalna.

Upotreba opojnih droga može biti dvojaka: upotreba u medicinske svrhe i nemedicinske svrhe - zloupotreba droga.

U medicinske svrhe najčešće se upotrebljavaju kao analgetici, ordiniraju se kod pacijenta koji trpe jake bolove. Ova upotreba droge je legalna, ali treba biti na oprezu jer takođe može izazvati zavisnost. Upotreba droga u nemedicinske svrhe zbog različitih efekata promene svesti i duha osobe, svojevoljna ili prisilna, je nelegalna i neprirodna, a nakon ponovljenih uzimanja dovodi do zavisnosti, sa svim negativnim posledicama po zdravlje -to je zloupotreba droga.

Stručnjaci iz oblast narkomanije dele uslovno osobe koje su konzumirale drogu u nekoliko vrsta:

- osobe koje su nekoliko puta probale neku drogu i prestale - eksprimentisanje,
- osobe koje povremeno konzumiraju droge - uglavnom blaže, a koje nisu zavisnici
-narkofili i
- osobe koje redovno konzumiraju drogu i zavisni su - narkomani.

Prve dve vrste se obično nigde ne registruju jer kriju od roditelja i prijatelja tu svoju naviku i smatraju da je drže pod kontrolom, dok zavisnici veoma često dolaze u sukob sa zakonom ili imaju akutne ili hronicne zdravstvene probleme.
Procene su da na jednog registrovanog narkomana dolazi pet neregistrovanih.

Po načinu delovanja na svest imamo četiri osnovne grupe opojnih sredstava:

- DEPRESIVI - ova vrsta droga svojim delovanjem usporava funkcije organizma, kako fizičke tako i psihičke (kanabis, Iepkovi, heroin, metadon…).

- HALUCINOGENI - ova vrsta droga menja način na koji osoba vidi, čuje i oseća svet oko sebe, njihov "proizvod" su konfuzija i halucinacije (LSD, Psilocibin gljive, kaktus Pejotl, kanabis u visokim dozama).

- STIMULANSI - ova vrsta droga stimuliše i ubrzava sve funkcije u Ijudskom organizmu, kako fizičke tako i psihičke (amfetamin sulfat, metamfetamin, kokain - krek, ectasy).

Upotreba droga u dužem periodu može izazvati zavisnost, a zavisnost može dovesti do tolerancije koja iziskuje sve veću dozu droge, što opet može dovesti do uzimanja smrtne doze (overdosis), koja, ako se pravovremeno ne interveniše, može uzrokovati smrt.

Nagli prestanak uzimanja droge je veoma opasan i ispoljava se kao poremećaj telesnih funkcija (bolovi u kostima i mišićima, osećaj hladnoće, grčevi u stomaku, znojenje, nesanica, uznemirenost, itd.) za koji je uobičajen naziv apstinencijalni sindrom.

Izvor: Svet Zdravlja

View user profile http://unt-masters.darkbb.com/

UnTouchable

avatar
Head Admin
Head Admin
Putevi droge

Putevi droge se menjaju zavisno od situacije u svetu, ali osnovni pravci kretanja su od zemalja proizvođača droge (gde se obično vrši i prerada) do zemalja u kojima se droga konzumira. Proizvođači sirovina za droge obično su siromašni seljaci koji proizvodnjom maka, konoplje ili koke osiguravaju golu egzistenciju, a koje je teško i zakonskim aktima naterati da prestanu sa proizvodnjom ovih kultura.

Veoma često oni su kontrolisani i terorisani od strane organizovanih kriminalaca koji se bave preradom i distribucijom droge, i tako ostvaruju ogromne profite. U transport i distribuciju droge uključene su mnoge mlade osobe koje od toga žive, a koje imaju motivaciju u velikim zaradama i ne muče ih moralne dileme u vezi sa posledicama njihove delatnosti. U svetskim razmerama tri su glavna područja uzgoja sirovina za drogu: Južna Amerika je područje gdje se uzgaja gotovo celokupna svetska proizvodnja koke, gde se I prerađuje u derivate kokaina i distribuira po celom svetu; Canabis sativa je industrijska biljka od koje se dobijaju marihuana i hašiš, najviše se gaji u zemljama severne Afrike I jugoistočnoj Aziji. a budući da je otporna i lako prilagodljiva biljka, mnogi konzumenti kod nas se gaje u saksijama; mak se masovno uzgaja na dva područja - na tromeđi Laosa, Burme i Tajlanda (zlatni trougao) i u području Irana, Pakistana i Afganistana (zlatni polumesec), odakle raznim putevima ide u Evropu i Ameriku, gde se najviše konzumiraju njeni derivati.

Krug kretanja dilera i korišćenja droge su uglavnom sastajališta mladih -kafići, diskoteke, ulica, ni škole nisu zaobiđene, a starosna granica se nažalost pomerananiže, čak ispod deset godina. Često se prva doza - džoint, tableta, prah daju besplatno, ponekad čak neprimetno u piću, a radoznalost i neznanje učine dalji put izvesnim.

Izvor: Svet Zdravlja

View user profile http://unt-masters.darkbb.com/

UnTouchable

avatar
Head Admin
Head Admin
Kanabis

Najčešće se pojavljuje na ilegalnom tržištu kao: hašiš, marihuana i kanabis ekstrakt.

Ulični nazivi: trava, dope, joint, smoke (doup, džoint, smouk)

OPIS:

- Marihuana izgleda kao finije ili grublje izrezan duvan,
- Hašiš se pojavljuje u obliku smole - kolač crne ili smeđe boje,
- Kanabis ekstrakt se pojavljuje u obliku uljne otopine crne ili zelenosmeđe boje.

Nijedan oblik se ne rastvara u vodi, pa se ne mogu unositi u organizam putem injekcija.

Među mladima je posebno popularan džoint - marihuana pomešana sa duvanom isavijena u obliku grube cigarete, relativno se lako nabavlja, a jeftinija je od drugih droga.

U zadnje vreme veoma je raširena pojava uzgoja ove droge u saksijama i baštama, naravno ilegalno.

EFEKTI: Delovanje preparata kanabisa je depresivno i halucinogeno, dokazana je psihička zavisnost, ali nije i fizička, te ovu vrstu droge zbog te činjenice smatraju lakom drogom. To je razlog da je veoma raširena među mladima, pa i među onima koji se ne mogu smatrati narkomanina i zavisnicima.


NAČIN UPOTREBE: Najčešće se konzumira pušenjem, ali može i pijenjem "čaja", jedenjem. Za raspoznavanje su važni znaci: jaki, lagano sladunjavi miris zapaljenog suvog lišća, pribor za pušenje u školskoj torbi i po džepovima.


EFEKTI AKUTNE UPOTREBE DROGE:

- crveni jastučići ispod očiju,
- proširene zenice,
- spušteni kapci,
- zakrvavljene oči,
- nekontrolisano smejanje,
- loša kordinacija pokreta, što često dovodi do povređivanja.

EFEKTI DUGOTRAJNOG UZIMANJA DROGE:

- crvenilo i otok očnih kapaka,
- suva usta,
- emfizem pluća i bronhitis,
- rinolaringitis,
- alergijske reakcije,
- slabljenje imunološkog sistema.

Izvor: Svet Zdravlja

View user profile http://unt-masters.darkbb.com/

UnTouchable

avatar
Head Admin
Head Admin
Opijum


Proizvodi koji se dobiju iz čaure opijumskog maka su: morfij, kodein, heroin.

NAČIN UPOTREBE: Opijum se uzima obično u injekcijama intravenozno (može se pušiti, žvakati i piti), morfij se uzima u injekcijama intravenozno, a heroin se, osim uzimanja injekcijom, može pušiti ili udisati u pari.

EFEKTI AKUTNOG UZIMANJA DROGE: Znaci raspoznavanja konzumiranja opijata

- uske zenice,
- spušteni kapci,
- "vodenaste oci",
- pospanost,
- nezainteresovanost za okolinu,
- tragovi uboda igle često sa krvnim podlivima i krvavim tragovima na rukavima.

EFEKTI DUGOTRAJNOG UZIMANJA DROGE: Kod hronične intoksikaclje - zavisnosti, srećemo znake telesnog propadanja:

- izrazitu neuhranjenost,
- boja kože je pepeljastosiva,
- lagano žutilo beonjača,
- ožlljke i površne venske tromboze na mestima uboda,
- sužene zenice,
- tamne kolutove oko očiju,
- često je povraćanje,
- pospanost i nezainteresovanost za okolinu.

Dugotrajno uzimanje opijata izaziva teška oštećenja jetre, srca, bubrega, pluća, a česta je HIV infekcija (intravenozni narkomani su izrazito rizična grupa).

Ako u ličnim stvarima svoga deteta primetite igle i špriceve, razne poveske, vatu, kašičice sa tragovima vatre, limunsku kiselinu, onda je to, nažalost, najverovatnije znak da je u pitanju već upotreba "teških droga".

Heroin se prodaje u dozama za jednu upotrebu, dosta je skup, a često dolazi "nečist" - pomešan sa drugim supstancama (zbog povećavanja mase i zavaravanja mušterija), te može izazvati smrt.

Izvor: Svet Zdravlja

View user profile http://unt-masters.darkbb.com/

UnTouchable

avatar
Head Admin
Head Admin
Lepak, rastvarači

OPIS: Nalaze se na tržištu u najrazličitijim oblicima i pakovanjima, ima ih u svakom domaćinstvu, a njihova proizvodnja i promet nisu ilegalni (jer su namenjeni za druge svrhe).To ih čini jako dostupnim upravo najosjetljivijem uzrastu - deci i tinejdžerima, koje radoznalost i neznanje navedu da probaju.

EFEKTI: Deluju depresivno na mozak, javlja se psihička zavisnost, fizička zavisnost je sporna.

NAČIN UPOTREBE: Način unosa u organizam je inhaliranje.

EFEKTI AKUTNOG UZIMANJA DROGE: Znaci konzumiranja su:

- pospanost,
- prazan pogled,
- nasilničko ponašanje,
- smjenjivanje raspoloženja od euforije do halucinacija.

EFEKTI DUGOTRAJNOG UZIMANJA DROGE: Kod dugotrajnog inhaliranja mogu se javiti telesna oštećenja:

- ispucana i upaljena koža nosa i oko usana,
- upaljena sluzokoža nosa,
- konjuktivitis,
- upaljeni očni kapci,
- hronična upala disajnih puteva koja se manifestuje u čestom kijanju,
- teturav hod,
- zaplitanje jezikom,
- drhtanje,
- mučninu i povracanje,
- konfuzija,
- halucinacije.

Postoji realna opasnost od gušenja plastičnim vrećicama, jer da bi se postigla veća koncentracija pare, unutrašnjost vrećice premazuje se Iepkom ili smolom, navlači se na lice I udiše, a u panici može doći do gušenja.

Izvor: Svet Zdravlja

View user profile http://unt-masters.darkbb.com/

UnTouchable

avatar
Head Admin
Head Admin
Trankvilizatori


Ovo je grupa legalno proizvedenih lekova sa kojima se pacijenti susreću u Iekarskim ordinacijama, a svrha njihovog ordiniranja je smirivanje napetosti, psihičkog nemira, nesanice, opuštanje, pod uslovom da se ne uzimaju nepotrebno i da se koriste kratkotrajno.

Nažalost, veoma često dolazi do navikavanja organizma pacijenta na početne doze pa je nadalje za postizanje istog efekta potrebna sve veća količina leka. Vremenom se javlja zavisnost, pa pacijenti ne mogu da funkcionišu bez svoje dnevne doze "Ieka".

Nagli prekid uzimanja leka dovodi često do apstinencijalnih simptoma - znojenje, palpitacija, nemir, smetenost, ponekad delirijum i konvulzije. Na našem tržištu su pod proizvodnim imenima: Apaurin, Diazepam, Tranex, Ansilan, Librium, itd.

Izvor: Svet Zdravlja

View user profile http://unt-masters.darkbb.com/

UnTouchable

avatar
Head Admin
Head Admin
Kokain


Na tržištu je uobičajan naziv krek, snežna pahulja, jer je krajnji produkt fini bijeli kristalni prah.

EFEKTI: Delovanje preparata kokaina je veoma stimulativno na centralni nervni sistem, dokazana je velika psihička zavisnost, dok je fizička zavisnost daleko slabija.

NAČIN UPOTREBE: U organizam se najčešće unosi ušmrkavanjem, a može i intravenoznim ubrizgavanjem, pušenjem i pijenjem.

EFEKTI AKUTNOG UZIMANJA DROGE: Znaci raspoznavanja uzimanja kokaina i derivata lišća koke su:

- veoma proširene zenice,
- hiperaktivnost do iscrpljivanja zbog nedostatka osećaja zamora,
- crvena sluzokoža nosa,
- ostaci belog praha na nozdrvama i bradi.

Kod hronične intoksikacije, u ponašanju je vidljiv psihomotorni nemir, pojačane seksualne potrebe i nemogućnost suzbijanja istih, govorIjivost, iluzije i halucinacije.

EFEKTI DUGOTRAJNOG UZIMANJA DROGE: Kod dugotrajnog uzimanja i zavisnosti dolazi do oboljenja:
- krvarenja u mozgu,
- poremećaja rada srca (povišen krvni pritisak, poremećaj srčanog ritma, infarkt),
- hronične upale nosne sluzokože,
- raznih psihičkih poremećaja.

Cena ove droge je visoka, a efekti unošenja ove droge u organizam su kratkotrajni pa se "moraju" obnavljati sto je čini još skupljom.

Izvor: Svet Zdravlja

View user profile http://unt-masters.darkbb.com/

UnTouchable

avatar
Head Admin
Head Admin
Halucinogeni - LSD

EFEKAT: Spada u droge koje izazivaju snažne halucinacije, jer prvenstveno deluju na centralni nervni sistem.

Ne izaziva fizičku, ali izaziva psihičku zavisnost.

NAČIN UPOTREBE: Na tržištu se pojavljuje u obliku obojenih kocki šećera, u kapsulama i tabletama, u obliku praha, komadića papira sa crtežima. U organizam se unosi preko usta - gutanjem tableta ili lizanjem drogom natopljenih listića.

EFEKTI AKUTNOG UZIMANJA DROGE: Znaci konzumiranja su:

-nepovezan govor,
-nagla izmena raspoloženja (smeh - plač),
-bežanje od ljudi,
-nesnalaženje u vremenu i prostoru.

Kod višekratnog konzumiranja javlja se još: jak telesni miris, nepredvidljivost ponašanja, sklonost samoubistvu, sklonost nesretnim slučajevima.

EFEKTI DUGOTRAJNOG UZIMANjA DROGE: Ne opažaju se karakteristične telesne promene, a psihičke promene su izražene.

Izvor: Svet Zdravlja

View user profile http://unt-masters.darkbb.com/

UnTouchable

avatar
Head Admin
Head Admin
Amfetamini


Naziv među narkomanima je speed, sintetička je droga, deluje kao stimulans (veoma brzo "diže" raspoloženje), stvara jaku psihičku zavisnost. Na tržište dolazi u obliku tableta različite boje, zatim kao smeđi ili beli prah koji se pakuje u plastične vrećice.

NAČIN UPOTREBE: U organizam se unosi preko usta u obliku tablete, ušmrkavanjem i intravenozno u obliku praha.

EFEKTI AKUTNOG UNOŠENJA DROGE:

- ubrzan govor,
- hiperaktivnost,
- pojačana komunikativnost,
- suvoća usta,
-žeđ,
-proširene zenice.

EFEKTI HRONIČNOG UNOŠENJA DROGE: Hronični zavisnici se prepoznaju po ovim znacima:

-obilno znojenje,
-neugodan miris,
-drhtanje ruku,
-sušenje usta,
-euforičnost,
-nesanica,
-razdražljivost,
-ekscesi vezani za seksualno ponašanje,
-gubitak apetita i fizičko propadanje,
- halucinacije,
-gubitak samokontrole,
- agresivno ponašanje,
-sklonost samoubistvu.

Izvor: Svet Zdravlja

View user profile http://unt-masters.darkbb.com/

UnTouchable

avatar
Head Admin
Head Admin
Porodica - droga - deca i omladina

Roditelji su često u zabludi da dobro poznaju svoje dete, da imaju normalnu porodicu, i da se "to nama ne može desiti". Istina je da nesređena porodica sa mnogo problema u komunikaciji može pogodovati orjentaciji deteta prema lošem društvu i ulici, ali analizirajući socijalne sredine i porodice iz kojih su registrovani narkomani, ne može se reći da su deca iz situiranih i zdravih porodica pošteđena ovih iskušenja, niti da su deca iz narušenih i siromašnih porodica predodređena da budu delinkventi.

Zdrava, stabilna porodica je dobar osnov za prevenciju ekscesnog ponašanja, ali stalna pažnja je neophodna - često sitni neupadljivi znaci nagoveštavaju da se sa detetom nešto dešava, a na njih se ne obraća pažnja, jer se posmatraju u kontekstu puberteta; kad roditelji napokon to shvate, problem je već uznapredovao.

Promene koje se javljaju kod skretanja deteta u eksprimentisanje drogama (narkofiliju) i zavisnost o drogama (narkomaniju) mogu se uslovno podeliti u tri kategorije:

- promene ponašanja,
- socijalni poremećaji,
- telesne promene


Promene ponašanja su često prvi znak da se nešto negativno dešava:

- popuštanje u učenju, neobjašnjiva kašnjenja pri dolasku kući ili u školu, izostajanje sa časova, promena društva i prijatelja, menjanje planova u zadnji čas, učestalo traženje da se prenoći kod druga, neobjašnjivi gubici ličnih stvari deteta, nestajanje novca i stvari iz kuće, traženje novca za nove knjige i školske troškove, periodi bezrazložnog veselja i periodi povlačenja u sebe i izolacije, odbijanje poslušnosti, svadljivost.

- Socijalni poremećaji se pojavljuju kada je konzumiranja droge toliko odmaklo da je već nastupila navika ili čak zavisnost, a očitava se kao:

- potpuno zanemarivanje škole i školskih obaveza (višednevni izostanci iz škole, loše ocene), krađe novca i stvari iz kuće, kao i sa svih mesta koja su dostupna, zbog krađe na kraju dolazi u sukob sa zakonom, odlasci od kuće i skitanje, odavanje prostituciji, teškim krađama i dilovanju droge kao načinima za pribavljanje sredstava. Osim toga upadljiva je telesna zapuštenost: apsolutno zanemarivanje lične higijene, kao i izgleda, odeće i okoline u kojoj se živi.

- Telesne promene su postupne i dugo vremena se mogu povezivati sa bezazlenim uzrocima:

- omamljenost - pospanost zbog kasnog gledanja televizije, podočnjaci - kao posledica dugotrajnog učenja, gubitak apetita, prolivi i povraćanje kao posledice trovanja hranom.
- Obratite pažnju na: sužene ili proširene zenice, duboke tamne podočnjake, sasušene i ispucale usne, beo, izbrazdan jezik, sporost i nesigurnost u govoru, bezrazložnu depresiju i bezrazložnu prenaglašenu veselost, poremećaje sna, uporne prolive i povraćanja i gubitak apetita, tragove uboda igle na nogama i rukama, krvne podlive i pojačane crte vena na rukama i nogama oko tačaka uboda. Na kraju je izraženo mršavljenje i opšte telesno propadanje.

Izvor: Svet Zdravlja

View user profile http://unt-masters.darkbb.com/

UnTouchable

avatar
Head Admin
Head Admin
Pitanja za roditelje

Prvo pitanje koje sebi roditelji trebaju postaviti je:

- Koliko poznajem svoje dete?

- Poznajete li njegove školske i ostale prijatelje?

- Poznajete li mesta na koja ide u slobodno vreme?

- Znate li kako provodi vreme van škole?

- Pratite li redovno detetov napredak u školi - ocene i druge aktivnosti vezane za školu?

- Poznajete li muziku, filmove i literaturu koje vaše dete voli?

- Da Ii vam se vaše dete poverava i usvaja li vaš stav po pitanjima svojih dilema?

- Da li vam je poznat stav vašeg deteta o konzumiranju duvana, alkohola, droge?

- Da Ii bi vam vaše dete priznalo da je probalo drogu?

- Mislite li da li vas vaše dete poštuje i usvaja vaše mišljenje?

- Jeste li sigurni da bi vaše dete od vas potražilo savet i pomoć ako ima problema?

- Znate li kako vaše dete troši svoj džeparac, da li tražite objašnjenje za poreklo stvari koje ono ima, a vi mu ih niste finansirali?

- Znate li da li je vaše dete zadovoljno svojim životom i stanjem u porodici?


Može se postaviti mnogo pitanja, a ako na ova koja su postavljena u 80% slučajeva odgovorite potvrdno, može se reći da poznajete dete i "pratite" ga u razvoju.


Šta činiti da biste stvari držali pod kontrolom?


- Prvo morate razrešiti ličnu dilemu - vi svoje dete ne špijunirate i ne terorišete, vi mu želite sve najbolje i pomažete mu da bezbolno prebrodl "kritične godine"!

- Nikada ne odbijajte razgovor sa detetom ma kako bili zauzeti; sami s vremena na vreme započinjite razgovor o raznim temama.

- Ne ustručavajte se, nakon što ste se i sami informisali, razgovarati sa detetom o zloupotrebi droga i svim posledicama koje je prate, navedite detetu da vam iznese svoja opažanja i stavove po tom pitanju.

- lnteresujte se u školi ne samo o uspehu vašeg deteta nego i o negativnim pojavama - pušenje, piće, droga, krađe koje su se možda pojavile u toj sredini.

- Podstaknite dete da s vremena na vreme pozove u kuću svoje prijatelje, neupadljivo s njima započnite razgovor o zavisnostima da saznate njihove stavove.

- Ako vaše dete zbog izuzetnih prilika (rođendan, razne druge proslave) navaljuje da prenoći kod prijatelja, obavezno nazovite roditelje prijatelja i proverite jesu Ii saglasni i ko će od odraslih biti prisutan.

- Podstičite vaše dete da se u okviru škole ili sportskih udruženja bavi sportom, ili ga animirajte da to čini zajedno sa vama ako ste aktivni.

- Lični primer je bitan - ako vi imate bilo koju vrstu zavisnosti (alkohol, duvan, tablete) biće vam teže objasniti detetu zašto ono treba to da izbegava; porodica je okvir u kojem se dete formira.

- Kod planiranja obaveza vezanih za kuću i porodicu obavezno ukIjučite svoje dete, bez obzira koliko je ono maleno, jer je to put da ono formira osećaj odgovornosti.

- Ako vaše dete iskaže želju da nosi minđušu u uhu ili drugde, zaželi da nosi dugu kosu ili da se ošiša na nularicu, ili da stavi tetovažu, ne pravite od toga događaj identifikujući ga sa zavisnicima. Dete verovatno samo želi da se uklopi u važeći "modni" trend u svojoj okolini i da se identifikuje sa drugovima kojima se divi.

Radije mu objasnite negativne efekte tih postupaka.

- Ako u vašoj okolini postoje udruženja građana koja se bave prevencijom zloupotrebe droge, pogotovo pri školi koju pohađa vaše dete, obavezno se učlanite i aktivirajte zajedno sa detetom.

Veoma je bitno da se bezrazložno ne paniči i da se pojave koje su vas zabrinule ispitaju objektivno; prevelika briga i stega guši svakoga, a kod adolescenata izaziva bunt I suprotne efekte. Važno je da roditelji pomognu detetu da razume fizičke i psihičke promene koje mu se dešavaju, da mu pomognu u stresnim situacijama kao što je promena škole, mesta stanovanja, prelazak na viši nivo školovanja. U jednom periodu života svi roditelji se susreću sa ovim problemima, ali Ijubav i odgovornost za porodicu daje pozitivne rezultate u najvećem broju slučajeva.

Izvor: Svet Zdravlja

View user profile http://unt-masters.darkbb.com/

UnTouchable

avatar
Head Admin
Head Admin
Ko vam može pomoći

U hitnim slučajevima kada nađete dete u stanju omamljenosti ili kome, vi ste osoba koja mora pružiti prvu pomoć. Sačuvajte hladnokrvnost da bi vaša pomoć imala efekta.

Prva stvar koju morate učiniti ako je dete bez svesti je da ga stavite u takozvani koma položaj:

- okrenite dete na bok, ispod glave mu stavite njegovu savijenu ruku (desna ako je na desnom boku, leva ako je na levom boku), nogu koja je slobodna prebacite napred preko one koja se naslanja na pod (ovako se daje stabilnost telu da se na prevrne na leđa), slobodnu ruku takođe prebacite napred;

- oslobodite mu usta i po mogućnosti izvucite jezik van, ako povraća očistite prvo usta od povraćene mase i proverite da Ii je sadržaj dospeo u dušnik;

- nazovite broj Hitne medicinske pomoći - 94, ili neki od drugih brojeva hitne pomoći, objasnite kratko kakav je problem i koji je stepen hitnosti, zapamtite dobro upute koje ce vam lekar dati da prebrodite vreme do njegovog dolaska;

- sačuvajte ostatke tableta, praha ili drugih supstanci koje nađete u blizini deteta, takođe pregledajte nozdrve i okolinu - tražite tragave praha, pogledajte vene na rukama - tražite tragove uboda, ovo su važne činjenice zbog terapeutskog postupka koji će biti brži ako zdravstveno osoblje zna koja je droga u pitanju.

Ako ste već neko vreme u dilemi i sumnjate da je vaše dete krenulo u eksperimentisanje s drogom, možete dobiti savete i pomoć ad sledećih institucija: zdravstvenih, socijalnih, škole, policije, nevladinih organizacija koje se bave ovom problematikom.

Izvor: Svet Zdravlja

View user profile http://unt-masters.darkbb.com/

UnTouchable

avatar
Head Admin
Head Admin
Crystal Meth: najkraći put do zombija
'Meth' jer je kratica od riječi methylamphetamin (ili methamphetamin), a radi se o sintetičkom stimulacijskom sredstvu na bazi amfetamina prvi put proizvedenom u Japanu. Cijena: 70 eura po gramu
Ne želimo da netko pomisli da su ostale vrste droge imalo bolje od ove, no Crystal Meth je definitivno jedan od najružnijih i najkraćih puteva do smrti. Samo za one s jakim želucem!

Nova party droga koja zadnjih nekoliko godina hara noćnim klubovima između New Yorka i San Francisca zove se Tina. Točnije, Christina ili Crystal Meth(amfetamin). Znamo, zvuči uzbudljivo, a još k tome ima i to zvučno žensko ime, no ono što je ovdje uistinu novo je samo ime.

Prava istina je ta da je Crank, Ice, Benzedrine, Chalk, Bambinos, Dixies, Diamonts, Mao, Mollies, Jugs, Ups Ice ili Yaba, kako se još sve naziva Crystal Meth, običan metamfetamin tj. vrsta XXL varijante amfetamina, koji pod mikroskopom izgleda kao gorski kristal, a koji je kemičarima, no prije svega vozačima kamiona, Hell's Angelsima i vojnicima dobro poznat već stotinjak godina.


Konzum: ušmrkavanje, pušenje, gutanje ili putem igle. Ovisnost nastupa vrlo brzo, pogotovo ako se droga puši ili ušpricava i time naglo dospijeva u krv

Ugrubo pojednostavljeno, ovako se osjeća čovjek koji konzumira Crystal Meth: zamislite skijašku skakaonicu koja počinje na Sljemenu, a završava u Garmisch-Partenkirchenu. Čovjek je euforičan već kad se popne na nju. Potom slijedi spektakularan let nad Europom (euforija, visok krvni tlak, rast samopouzdanja, libida i stanje budnosti), a umjesto klasičnog pada s lomljenjem svih ekstremiteta dobiva halucinacije, paranoju, lupanje srca, amneziju, nervozu, snažno tjelesno propadanje, ekceme, velike šanse da ćete pokupiti HIV, komu te naposljetku smrt.

Pomiješate li kojim slučajem Meth s Viagrom ili nedajbože ecstasyjem - skorim ekscesima koji će najverojatnije završiti u crnoj kronici ništa ne stoji ne putu. No, koliko je situacija zapravo ozbiljna svjedoči i podatak da je čak i pomalo suzdržani New York Times objavio članak o razuzdanim gay sex partyjima koji se održavaju po noćnim klubovima i hotelima preko cijelog vikenda okrivivši upravo Crystal Meth za nagli porast oboljelih od AIDS-a.


Njujorška antikampanja: Posebna ponuda - kupiš Crystal i dobiješ HIV. I to besplatno!


Prije svega pet godina njujorška organizacija Crystal Meth Anonymus je na svojim sastancima koji nude programe tipa 'u 12 koraka do oslobođenja od ovisnosti' brojila svega 5-6 ovisnika. Stanje stvari danas - više od 23 takva društva koja broje na stotine sudionika. Njujorški pak liječnici javljaju da je 20% homoseksualaca zaraženo virusom HIV-a uglavnom zbog konzumiranja Metha, koji kod čovjeka izaziva veliku želju za anonimnim seksom.


Amerika već broji milijun ovisnika o methu, a opasnost se uvelike približila i Istočnoj Europi, među kojima prednjače Poljska i Njemačka


No, osim gay populacije, najviše je ugroženo siromašno stanovništvo budući da se Crystal Meth može relativno lako i nadasve jeftino proizvesti u kućnoj radinosti. Jedna od žrtava Crystala je i Theresa Baxter (42) čija se transformacija izgleda već neko vrijeme koristi na internetu kao jedna od mogućnosti zatrašivanja novih potencijalnih konzumenata ove opasne vrste droge.


Thersa Bayter prije ovisnosti o Crystal Methu


Razmak između ovih dviju fotografija po načelu prije/poslije iznosi svega tri i pol godine. "Počela sam uzimati Meth jer sam patila od depresije," kaže Theresa, "a on se pokazao kao znatno jeftiniji i učinkovitiji od ostalih sredstava. Kada bi djelovanje popustilo, uzimala bih sve sve veće i veće količine, sve dok naposljetku nisam mogla više spavati (čak 14 dana u nizu nisam oka sklopila), dok mi nisu poispadali svi zubi i dok nisam izgubila 18 kilograma."


Thersa Baxter nakon tri i pol godine ovisnosti


Američka savezna država Oregon je prvo upozorila na opasnosti koje sa sobom donosi konzumiranje Crystal Metha i zabranila kupovinu pseudoefedrina osim na recept. Nažalost, za ljude kao što su Theresa ovaj zakon je došao prekasno, jer droga ne samo da joj je kompletno uništila zdravlje i izgled, već ju je učinila i kriminalkom. Zbog krađe i posjedovanja droge Baxterova mora odležati u zatvoru 5 mjeseci, no ono što ju najviše boli je to da se više ne može pogledati u ogledalo, jer ju je Meth pretvorio u živućeg zombija. I to nepovratno!Izvor: Klik

View user profile http://unt-masters.darkbb.com/

Sponsored content


Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum